Tags:
Hockey Hockeyallsvenskan

Leksand, rekonstruktion och Ahlsenfeldt

Det har varit mycket upprörda kommentarer på Twitter i eftermiddag efter att det blev klart att Leksands IF lånar in Oscar Ahlsenfeldt resten av säsongen. Jag håller helt med om att detta är fullständigt omoraliskt, men däremot är det kanske enligt reglerna. En del av kommentarerna avslöjar att alla inte förstår vad en rekonstruktion handlar om och eftersom jag har personlig erfarenhet av en sådan tänkte jag reda ut några saker.

 

Vad är en Företagsrekonstruktion?

Ett företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva kan ansöka om företagsrekonstruktion. En rekonstruktion innebär att företaget får tre månader (kan ofta förlängas med ytterligare tre) på sig att komma överens med fordringsägarna (de man är skyldiga pengar) om en skuldnedskrivning, att  få in mer kapital och vidta andra åtgärder för företagets långsiktiga överlevnad. Under denna tid kan inte fordringsägarna begära bolaget i konkurs eller begära utmätning. Innan en rekonstruktion godkänns och en rekonstruktör utses görs en bedömning av om företaget har en långsiktig överlevnadsmöjlighet efter att en sådan genomförts. Företaget måste också ha tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar under rekonstruktionstiden och då är det normalt med förskottsbetalningar eller att betala fakturorna samma dag som varan levereras. Man får inte betala ut en enda krona utan att detta har godkänts av Rekonstruktören som i praktiken kontrollerar företagets kassa.

Det är alltså ingen bra idé att sänka sin klubb för att kunna genomföra en rekonstruktion som vissa föreslagit.

 

Så minskar man skulderna i en rekonstruktion

I en rekonstruktion ingår normalt ett ackord där fordringsägarna avstår en del av sin skuld för att företaget skall överleva. Företaget måste dock betala minst 25 procent av sina skulder och fordringsägare som svarar för minst 75% av skulderna måste acceptera detta. I våras genomförde Skövde IK en rekonstruktion men där accepterade fordringsägarna inte ett 25 procentigt ackord. Det var först när Skövde IK, stödda av Örebros förre sportchef Mikael Fahlander, höjde budet till 50 procent som ackordet gick igenom. Som Malmö Redhawks fick erfara vid sin rekonstruktion i våras så säger också Skatteverket alltid nej till ackord. Det företag som har skatteskulder som är mer än 25 procent av de totala skulderna är alltså körda.

 

Nej, Leksand får inga pengar från staten?

Att de anställda får lönegaranti har av många felaktigt tolkats som att Leksand får del av våra skattepengar. Detta efter att Dalarnas Tidning skrivit att Länsstyrelsen betalat ut 1,2 miljoner till Leksands IF Hockey AB. Det är så vitt jag vet och minns inte hur det går till. Under en rekonstruktion får de anställda sina löner utbetalda via den statliga lönegarantin för att de inte skall drabbas av att företaget hamnat i problem. Dessa pengar betalas ut direkt från Länsstyrelsen till de anställda. De hamnar alltså inte på Leksands IF’s konto.

Till saken hör också att om rekonstruktionen lyckas så skall den utbetalda lönegarantin betalas tillbaka till Länsstyrelsen. De pengarna måste Leksand alltså samla in under rekonstruktionstiden. Om Leksand överlever så har alltså inte dina skattepengar bidragit med lönekostnaderna. Om de går i konkurs får du och jag vara med och betala som vid alla andra konkurser men då dubbelt eftersom de anställda då får ut en andra omgång lönegaranti.

 

Går det rätt till med Ahlsenfeldt?

Ärligt talat vet jag inte men eftersom Rekonstruktören måste ha godkänt det så är det nog så ur ett rent rekonstruktionsperspektiv om än inte sportsligt. Leksand hävdar att Alhlenfeldts lön betalas av en utomstående finansiär och är villkorade för det ändamålet. Ingen Ahlsenfeldt – inga pengar alltså. Med de förutsättningarna är det ju inga pengar som Leksand har tillgång till för att betala skulder eller driva den dagliga verksamheten. Då gör antagligen Rekonstruktören bedömningen vad det kan betyda för rekonstruktionens möjlighet att lyckas och Leksands framtid. Leksand leder HockeyAllsvenskan och har större chans än på många år att ta sig upp i Elitserien med den omsättningsökning det innebär. Ytterligare en bra målvakt bidrar till detta och gör därmed framtidsutsikterna ljusare. Utifrån det såg kanske Rekonstruktören det som ett vettigt alternativ rent verksamhetsmässigt. Hans jobb är faktiskt inte att göra sportsliga bedömningar.

 

Vad är oddsen?

Jag har hört uppgift om att bara ca 50 procent av alla rekonstruktioner lyckas. Det beror alltså i Leksands del på hur stort stöd man har bland privatpersoner, sponsorer och hur gärna fordringsägarna vill att man överlever och fortsätter som kund. Att Leksand enligt tidningsuppgifter häromveckan bara har fått in 520 000 av de 10 miljoner man försöker tigga ihop låter ju oroväckande.

 

Juridiskt korrekt men sportsligt orättvist

Som vanligt enligt idrotten är det mer känslor än förnuft inblandat. Rent juridiskt kan alla företag, och Leksands IF Hockey AB är ett sådant, begära företagsrekonstruktionom de hamnar på obestånd. Man kan tycka vad man vill men det är bara att acceptera fakta. LEksands IF Hockey AB är ett aktiebolag och omfattas därmed av samma lagstiftning som andra AB, antagligen har din favoritklubb ett liknande upplägg. Om det sedan är sportsligt orättvist, vilket det ju definitivt kan sägas vara, så är det en sak för idrotten. I så fall måste Svenska Hockeyförbundet genom klubbarna och i samråd med RF’s regelverk införa någon form av regel om degradering eller annat för klubbföretag som genomgår rekonstruktion. Jag har svårt att tro att klubbledningarna skulle rösta för ett sådant förslag eftersom det skulle kunna drabba dem själva längre fram. Det skulle dessutom stjälpa idéen med en rekonstruktion. Tänk att Leksands rekonstruktion lyckas men att de degraderas till Div 1 med den minskade omsättning som det innebär? Då går det ju åt helvete ändå och då är hela rekonstruktionen förfelad.

En rekonstruktion är dock Leksands sista chans för de lär inte bli beviljade en till. Kanske måste klubbledningen och fansen acceptera att man är en Allsvensk klubb och vänta på den dan man får ihop ett så bra lag att man tar sig upp till Elitserien utan en vild satsning? Först då kan man satsa de pengar man får via TV-avtal mm istället för som tidigare spendera pengar man inte har.

Jag håller helt med de som lider med de klubbar som gör ett gediget jobb och har koll på sin ekonomi. Ett sånt exempel är Troja-Ljungby som ju i veckan sålde Daniel Åhslin till Växjö Lakers för att stärka sin ekonomi. Jag håller också med om att det är ett märkligt agerande av Leksands styrelse att ta in Ahlsenfeldt eftersom det ser så illa ut. Det är kanske juridiskt korrekt men bidrar ytterligare till att svärta ner Leksands namn och varumärke. Har de verkligen råd med det?

 

comments

  1. Pingback: Vill FBK ta bort konkurrensen ur hockeyn? - Lugna Puckar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ten − two =

css.php